Palvelut

Eläinavusteisella työllä tarkoitetaan strukturoitua ja suunniteltua toimintaa tai vapaamuotoisempaa eläimen kanssa tapahtuvaa toimintaa. Eläinavusteinen toiminta voidaan jaotella sen mukaan, mihin työskentely painottuu ja mikä on asiakaskunta.

Ammattilaisen toteuttama eläinavusteinen interventio on tavoitteellista ja dokumentoitua. Palvelu on ennalta suunniteltua, asiakkaan kanssa sovittua ja päämäärätietoista. Toimintaa ohjaa sovittu tavoite. 

Eläinavusteisessa toiminnassa käytettävät eläimet ovat tehtävään soveltuvia ja koulutettuja. Työskentelyssä huomioidaan eettisyys ja eläimen hyvinvointi sekä työntekijän, asiakkaan ja eläimen turvallisuus.

Eläimen hyödyt kuntoutuksessa tai valmennuksessa, mm.

  • nostaa oksitosiinin ja mielihyvähormonien määrää veressä
  • edistää positiivista vuorovaikutusta
  • vahvistaa psyykkistä joustavuutta
  • vähentää yksinäisyyden kokemusta
  • vähentää stressihormonin määrää
  • lisää kuntoutumisen motivaatiota
  • parantaa ammattilaisen ja asiakkaan yhteistyötä
  • nopeuttaa kuntoutumista
  • rauhoittaa parasympaattisen hermoston toimintaa
  • vähentää aggressiivisuutta ja ahdistuneisuutta

Eläin on interventiossa aktiivinen osallistuja antaen välitöntä ja tasa-arvoista palautetta.

Hevosavusteisella toiminnalla on omanlaisia piirteitä. Hevonen on lauma- ja pakoeläimenä elekielen mestari. Hevosilla on rikas elekieli ja ne myös lukevat toisten elekieltä hyvin. Ne tunnistavat ihmisen erilaisia tunnetiloja. Lisäksi hevonen tunnistaa esimerkiksi sykkeen tai hengityksen muutoksen. Hevonen tunnistaa toisen hevosen tai ihmisen tunnetilan. Hevonen kykenee virittämään itsensä nopeasti toisen yksilön tunteiden taajuudelle. Tästä on apua hevosavusteisessa toiminnassa.

Neurokehityksellisiin häiriöihin kuuluvat mm. autisminkirjo, ADHD, Touretten oireyhtymä, oppimisvaikeudet ja kehitykselliset kielihäiriöt.

Ratkaisukeskeinen, neuropsykiatrinen valmennus on tukimuoto, jolla pyritään helpottamaan arjen tilanteita, joissa neuropsykiatriset oireet ja toiminnanohjauksen vaikeudet aiheuttavat haittaa toimintakyvylle. Valmennuksen aikataulu ja tavoitteet sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa. Menetelmät valitaan tavoitteen ja asiakkaan tarpeen mukaan. Tavoitteet ovat konkreettisia. Tarkoitus on löytää keinoja jokapäiväisen elämän vaikeuksiin, esimerkiksi arjen hallintaan, opiskeluun tai ihmissuhteisiin. Valmentaja tukee aktiivisesti tavoitteen saavuttamista ja antaa palautetta suoriutumisesta. Lisäksi kannustetaan uusien toimintatapojen löytämisessä. Asiakkaan motivaatio vaikuttaa valmennuksen onnistumiseen ja valmentajan yksi tehtävä onkin vahvistaa motivaatiota.

Eläinavusteinen nepsy-valmennus on tavoitteeltaan samanlaista, kuin perusmuotoinen nepsy-valmennus. Siinä käytetään apuna eläintä tai eläimiä. Eläin ei välttämättä ole mukana kaikissa tapaamisissa, mutta se on olennainen osa valmennusta.

Neuropsykiatrisia valmennustapaamisia on yleensä 10-20 kertaa. Tapaamiset kestävät yleensä 90min.

Tarjoamme räätälöityä, eläinavusteista virkistystoimintaa sekä aikuisille että lapsille. Virkistystoiminta on joko henkilökohtaista tai pienryhmätoimintaa. Virkistystoiminta on vapaamuotoista ja sen tavoitteena on ihmisen ja eläinten hyvinvoinnin lisääminen. Virkistystoiminta voi sisältää esimerkiksi eläinten hoitoa, metsäkävelyitä, ohjattuja rentoutushetkiä tai eläimen kouluttamista.

Ota yhteyttä ja suunnitellaan teille sopiva palvelukokonaisuus.